×

Rekisteröidy

Käymäsi ripsikoulutus?

Profiilitiedot

kirjautumistietosi

tai kirjaudu sisään

Koulutus on täytettävä!
Etunimi on pakollinen!
Sukunimi on pakollinen!
Etunimi ei kelpaa!
Sukunimi ei kelpaa!
Sähköpostiosoite on väärin!
Sähköpostiosoite on pakollinen!
Tämä sähköpostiosoite on jo järjestelmässä!
Salasana on pakollinen!
Syötä sopiva salasana!
Syötä vähintään 6 kirjainta tai merkkiä!
Syötä enintään 16 kirjainta tai merkkiä!
Salasanat eivät ole samat!
Tilaus- ja toimitusehdot on hyväksyttävä!
Käyttäjätunnus tai salasana on virheellinen!

Työturvallisuus


Ripsituotteisiin, erityisesti ripsiliimoihin, liittyen on julkisuudessa viime aikoina keskusteltu vilkkaasti mm. käytön turvallisuudesta sekä tuotteiden allergisoivasta ominaisuudesta. Oikoakseen ripsiliimoihin ja niiden käyttöön liittyviä ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä, sekä varmistaakseen, että yrityksen asiakkaat saavat tutkittuihin faktoihin perustuvia ohjeita liimojen turvallisesta käytöstä, LashLovers Oy teki yhdessä kemikaaliturvallisuuden asiantuntijoiden ja suojatarvikevalmistajien kanssa alan ammattilaisille suunnatun tietopaketin aiheesta. Tähän selvitykseen on koottu julkisesti saatavilla oleva tieto tuotteiden aineosien ja itse tuotteiden vaaraluokituksista, altistumisesta ja suojautumisesta keskittyen LashLovers Oy:n maahantuomiin liimoihin ja liimojen koostumukseen. Lisäksi aineistona selvityksessä on käytetty akateemisesti hyväksyttäviä lähteitä, julkisia kemikaali- ja kosmetiikkatietokantoja sekä ripsiliimojen valmistajilta saatua tietoa. Tätä tekstiä lainattaessa on mainittava selvityksen alkuperäinen lähde: LashLovers Oy. Lue lisää ripsiliimojen kemiasta ja herkistymisestä täältä.

Kemikaaleille altistuminen

Ripsiammattilainen altistuu päivittäin työssään ripsiliimoille. Työturvallisuus ja suojautuminen herkistymisriskeiltä on erittäin tärkeää.

Herkistymisessä elimistön omat suojamekanismit immuunijärjestelmässä aktivoituvat sinänsä vaaratonta ainetta kohtaan. Herkistyminen jaetaan kahteen osaan, jossa ensimmäisessä vaiheessa immuunijärjestelmä oppii reagoimaan herkistävää ainetta kohtaan. Toisessa vaiheessa pienikin altistuminen kyseiselle aineelle voi aiheuttaa näkyviä oireita, kuten esimerkiksi kutinaa, ihottumaa tai nuhaa. Usein ensimmäinen vaihe vaatii suuremman altistuksen ainesosalle kuin toinen vaihe. Kemikaaleille voidaan herkistyä sekä ihon kautta että hengitysteitse. Herkistyminen on yksilöllistä ja joidenkin tutkimusten mukaan alttius herkistymiselle saattaa olla perinnöllistä. Herkistyminen voi tapahtua eri ainesosille. Tarkkaa tietoa herkistymisen syystä ei kuitenkaan ole, vaikka lääketieteellinen mekanismi tunnetaankin jo melko hyvin. LashLovers Oy:n ripsiliimoissa herkistäviä ainesosia ovat liima-aineina käytetyt syanoakrylaatit ja (poly)isosyanaatit. 

Ihokosketus lisää riskiä herkistymiselle, joten juoksevan liiman ihokosketusta tulee välttää. Kuivuessaan liima-aineet kiinnittyvät (polymeroituvat) toisiinsa, jolloin mahdollinen altistus herkistäville ainesosille pienenee merkittävästi. Akrylaatit aiheuttavat pääasiallisesti allergista kosketusihottumaa, mutta jonkin verran myös hengitystieyliherkkyyttä. Altistumista liiman huuruille voidaan minimoida ammattilaisen toimesta ilmastointiratkaisujen, kuten esimerkiksi kohdepoiston avulla. Ammattilainen saattaa kuitenkin tästä huolimatta altistua liiman huuruille koko työpäivän ajan.  Tämän vuoksi ammattilaisen suojautuminen ripsiliimojen herkistäviltä ainesosilta on ehdottoman tärkeää.

Kemikaaleilta suojautuminen

Suojautuminen kemikaaleilta vaatii yleensä henkilökohtaisten suojainten käyttöä. Suojaimia on käytettävä koko työprosessin ajan. Altistuminen herkistäville ainesosille tapahtuu ensisijaisesti hengityksen ja ihon kautta.

Hengityksen suojauksessa tulisi käyttää sellaisia hengityssuojaimia, jotka suodattavat ripsiliimojen liimahuurut tehokkaasti. Hengityssuojaimen oikea koko on tärkeää, jotta hengityssuojain istuu kasvoille tiiviisti. Tämän varmistamiseksi on hyvä suorittaa tiiviystesti tuotepakkauksessa toimitettavien ohjeiden mukaisesti.

Hengityssuojaimen suodattimia valittaessa on tärkeää ymmärtää miltä suojaudutaan. Tarve tulee arvioida tapauskohtaisesti käytössä olevan ripsiliiman sisällön perusteella. Ripsiammattilaisten kohdalla kyseeseen tulevat kaasusuodattimet, hiukkassuodattimet ja yhdistelmäsuodattimet. Kullekin suodatintyypille on olemassa oma suodatustehoon ja/tai kaasunsitomiskykyyn pohjautuva luokittelu.

Työterveyslaitos suosittaa puolinaamareita tai puhaltimella varustettuja kasvosuojuksia. Lisäksi työtilan yleinen ilmanvaihto tulisi olla hyvä ja kohdepoiston toimia pois työtilasta. Myös liimojen valmistajat suosittelevat kohdepoistoa ja sopivaa hengityksensuojainta. Mikäli ripsityöskentely on kokopäiväistä, suositellaan käytettäväksi puhaltimella varustettua raitisilmamaskia. Lyhytaikaisemmassa käytössä (2-3 tuntia/päivä) myös puolinaamari on oikein toimiva vaihtoehto.

Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan käsien ihon suojaaminen mm. akrylaateilta vaatii vähintään kahdet käsineet, sekä polyeteenistä että nitriilikumista valmistetut käsineet. LashLovers Oy:n testauksessa on todettu, että yrityksen valikoimiin kuuluvat ripsiliimat eivät läpäise nitriilikäsineitä erityisen nopeasti. Akrylaatit voivat kulkeutua iholle kuitenkin käsineidenkin läpi, jolloin huolellisuus liimojen käytössä on erittäin tärkeää ja liiman joutumista käsineille tai vaatteille on  vältettävä. Käsineet tulee vaihtaa välittömästi, jos niissä huomataan liimapisaroita tai kulumisen merkkejä. Samaa suosittavat myös liimojen valmistajat.

Myös silmien suojaaminen on tärkeää. Suojalasit ehkäisevät liimoista haihtuvien huurujen päätymistä suoraan silmiin, ja näin ollen vähentävät mahdollista ärsytystä silmän alueella.

Suojainten oikeanlainen säilytys ja puhdistus on myös tärkeää. Hengityssuojain ja suodattimet tulisi aina säilyttää ilmatiiviissä pussissa. Näin taataan suodattimen optimaalinen suodatusteho sille luvatun käyttöiän puitteissa. Hygieniasyistä hengityssuojain on hyvä puhdistaa säännöllisesti päivän käytön päätteeksi esimerkiksi desinfiointiaineeseen kostutetulla puhdistusliinalla. 

Hengityssuojainten suodattimet tulee myös vaihtaa riittävän usein. Vaihtotiheyteen vaikuttaa olennaisesti muun muassa käytössä oleva suodatintyyppi, työskentelytilan suhteellinen ilmankosteus sekä suodatettavien kemikaalien määrä. 

Suojavarusteet LashLoversilta

LashLovers Oy tarjoaa asiakkailleen valikoiman hengityssuojaimia, suojakäsineitä ja -laseja, joiden avulla ammattilainen voi välttää haitallisille aineille altistumisen riskit. Valikoimissa olevat tuotteet on valittu nimenomaan sen perusteella, että ne soveltuvat käytettäväksi LashLovers Oy:n No Panic, Glue of My Life, Magnetic sekä Hypnotic -ripsiliimojen kanssa. Liimojen ainesosat on huomioitu tarkasti oikeanlaisten suodatinten valinnassa. Myös ripsiammattilaisen työergonomiaan on kiinnitetty erityishuomiota tuotteita valittaessa. Suojaimet ovat kevyitä käyttää eivätkä suodattimet peitä näkökenttää asiakkaan parissa työskenneltäessä.