Kesä ja ripsienpidennykset

Kesä on ripsienpidennysten erityistä sesonkiaikaa. Kesäaikaan työskentelytilan ilmankosteus vaihtelee suuresti ja mikäli asiaa ei tiedosteta, voi seurata ikäviä ripsienpidennysten kestävyysongelmia. Nämä ongelmat ovat kuitenkin täysin vältettävissä, kun ensin ymmärretään, mistä ne johtuvat.

Ripsiliimat ja ilmankosteus

Ammattilaiskäyttöön suunnitellut ripsiliimat ovat syanoakrylaattiliimoja eri muodoissaan. Kaikille syanoakrylaattiliimoille yhteistä on se, että ne kovettuvat kosteuden avulla. Tässä kirjoituksessa otetaan kantaa LashLoversin valmistuttamiin ripsiliimoihin ja siihen, kuinka ne reagoivat ilmankosteuden muutoksiin.

Ripsiliimat ja niiden asettumisajat

Ammattilaiset tiedustelevat usein onko jokin tietty ripsiliima "nopea kuivamaan". Tällä tarkoitetaan ripsiliiman asettumisaikaa luonnonripselle sen jälkeen, kun ripsiliima on annosteltu ripsikuituun (tai ripsiviuhkaan) ja asetettu luonnonripselle. Kysymykseen on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta, koska asettumisaikaan vaikuttaa pääasiassa kaksi muuttuvaa tekijää:

1. Ripsiliiman annostelu
2. Työskentely-ympäristön ilmankosteus

Ripsiliiman annostelun ollessa reilua, myös ripsiliiman asettumisaika on suhteellisesti pidempi. Mitä korkeampi työskentely-ympäristön ilmankosteus on, sitä nopeammin ripsiliimat asettuvat.

Kaikki LashLoversin ripsiliimat on suunniteltu siten, että niillä on nopea ja sujuva työskennellä, mutta ne eivät asetu liian nopeasti. Liian nopea asettumisaika voi johtaa siihen, että ripsiliima ehtii osittain asettumaan ripsikuiduille, ennen kuin se ehditään asentamaan luonnonripselle. Tällöin ripsikuitu jää ainoastaan pintakiinnityksellä luonnonripselle kiinni ja liimasidos pettää ennen aikojaan. Kestävän liimasinetin muodostumisen kannalta on tärkeää, että ripsiliima pääsee imeytymään luonnonripsen sisälle.

ACE-ripsiliima

ACE-ripsiliiman pohja-aineena on medikaalinen syanoakrylaatti. ACE on nopea asettumaan ja toimii hyvin työskentelytiloissa, joissa suhteellinen ilmankosteus on melko alhainen (n. 30%). ACE-ripsiliiman asettumisaika nopeutuu huomattavasti suhteellisen ilmankosteuden kasvaessa. Jos tätä ei tiedosta, niin ilmankosteuden ollessa 50%-60% luokkaa voi jo esiintyä kestävyysongelmia. ACE-ripsiliimaa voi käyttää suhteellisen ilmankosteuden ollessa jopa 70%, mutta tällöin tekijän on oltava kokenut ammattilailainen, jolta ripsikuidun vieminen luonnonripselle käy nopeasti ja korkea ilmankosteus on huomioitava hiukan reilumpana liiman annosteluna. Optimaalinen ilmankosteus liimalla työskenneltäessä on 30%-70%.

Ace

Glue of my life -perinteinen ripsiliima

Glue of my life -perinteinen ripsiliima on etyylisyanoakrylaattipohjainen ripsiliima, joka on viskositeetiltaan juokseva. Liima ei reagoi herkästi ilmankosteuden muutoksiin, ainoastaan hidastuu huomattavasti ilmankosteuden ollessa matala. Liimalla on myös erinomainen muiden kemikaalisen sietokyky (liiman viskositeetti ei paksuunnu herkästi esimerkiksi jos samassa työskentelytilassa on kampaamon kemikaaleja). Optimaalinen ilmankosteus liimalla työskenneltäessä on 40%-65%.

Goml

Glue of my life -uusi ripsiliima

Glue of my life -uusi ripsiliima on etyylisyanoakrylaattiliima, joka on viskositeetiltaan hiukan paksumpi kuin perinteinen Glue of my life -ripsiliima.
Suhteellisen ilmankosteuden noustessa yli 65%:n liima paksuuntuu herkemmin liimasormuksella tai liima-alustalla ja muuttuu venyväksi. Tällöin liimatippa on syytä vaihtaa välittömästi uuteen, sillä paksuuntunut liima ei imeydy luonnonripselle enää hyvin. Liima reagoi (viskositeetti paksuuntuu) herkemmin kampaamon kemikaaleihin  kuin Glue of my life -perinteinen ripsiliima.
Optimaalinen ilmankosteus liimalla työskenneltäessä on on 40%-65%.

goml_uusi

No Panic -ripsiliima

No Panic -ripsiliima on usean ammattilaisen luottoliima sen erittäin hyvän siedettävyyden takia. Ripsiliiman pohja-aine on medikaalinen syanoakrylaatti ja koostumukseltaan No Panic on geelimäinen ripsiliima.
No Panic -ripsiliiman viskositeetti paksuuntuu herkästi suhteellisen ilmankosteuden ollessa korkeampi kuin 65% ja sen asettumisaika taas hidastuu merkittävästi, jos suhteellinen ilmankosteus on alle 40%. Liima reagoi joihinkin kampaamon kemikaaleihin herkästi siten, että sen viskositeetti paksuuntuu huomattavasti. Liimasormukseen annosteltujen liimatippojen pintaan voi ilmestyä  kalvo ja liimassa on nähtävissä valkoista "kidettä" sen asettuessa muiden kemikaalien ärsykkeestä liian nopeasti. Mikäli työskentelytilassa on kemikaaleja joihin liima reagoi näin voimakkaasti, No Panic -liimalla työskentely voi olla jopa mahdotonta. Optimaalinen ilmankosteus liimalla työskenneltäessä on 40%-65%.

NoPanic

Työskentelytilan ilmankosteuden säätely

Ammattilaisen on ehdottoman tärkeää ymmärtää työskentely-ympäristön suhteellisen ilmankosteuden vaikutus ripsiliiman käyttäytymiseen. Työskentelytilassa kuuluisikin olla aina ilmankosteusmittari. Suhteellinen ilmankosteus voi vaihdella päivän aikana jopa kymmeniä prosentteja.

ilmankosteus
Ilmankuivain

Mikäli ilmankosteus työskentelytilassa pääsee nousemaan liian korkeaksi, on syytä hankkia ilmankuivain. Ilmankuivain kerää ilmasta kosteutta ja ilmankuivaimen avulla työskentely-ympäristö on mahdollista pitää läpi kesän sellaisena, että liimat eivät pääse asettumaan liian nopeasti, jolloin voidaan välttää kestävyysongelmat.

Ilmankostutin

Mikäli työskentely-ympäristön ilmankosteus on hyvin matala (yleistä talviaikana), on syytä hankkia ilmankostutin. Ilmankostuttimen avulla työskentely-ympäristön suhteellinen ilmankosteus on mahdollista säätää optimaalisesti siten, että liiman asettuminen luonnonripselle ei vie liian kauan aikaa ja työskentely säilyy mielekkäänä.

Yleisiä vinkkejä kesäaikana työskentelyyn

1. Vaihda työskentelyliimaa hiukan normaalia useammin

2. Mikäli huomaat liiman viskositeetissa paksuuntumista, vaihda liimatipat välittömästi uusiin

3. Säilytä liimapulloasi Stay Fresh Bag -liiman säilytyspussissa

4. Älä säilytä LashLoversin ripsiliimapulloja jääkaapissa tai viileässä. Säilytä liimapullot huoneenlämmössä, valolta suojattuna

5. Muista aina ohjeistaa asiakkaat saapumaan ripsien asennukseen ja ripsihuoltoon hyvin puhdistetuin ripsin ja opastaa asiakkaita päivittäiseen ripsien pesuun.